КНИГИ

анотации на нови книги 2002-2003 г.

Литературен клуб | лавица | рецензии и отзиви

 

 

 

 

Varium est

 

Вестник "Varium est", Приложение за университетска култура, Месечна притурка към "Литературен вестник", бр. 1, февруари 2004 и бр. 2, март 2004 г., редактори: Лора Шумкова, Й. Ефтимов, VIII с., цена: безплатно към вестника.

 

    Представяме това университетско издание тук, тъй като в уводната колонка на първи брой се обещава: "В следващите \броеве\ очаквайте първите рецензии за "По пътя", "Пътеводител на галактическия стопаджия", "Лолита", "Алиса в огледалния свят", "Прекрасният нов свят". Първият брой е посветен на академичното есе, а вторият вместо обещаните рецензии ни предлага една твърде слаба рубрика "у-литература" на последна страница. Темата на втория брой е "Семиотиката в НБУ +" и наистина в него намираме интересни и полезни четива за семиотиката. И в никакъв случай те не са само за семиотиката в НБУ.

 

Списание ``Следва``

 

Списание "Следва", Списание за университетска култура, Издава Нов български университет, София, бр. 7, декември 2003, гл. редактор: Биляна Курташева, 119 с.

 

    Това е лошо сканирана корица на книжка 7 на списанието за университетска култура "Следва". Този брой може да се представи най-добре чрез авторите: Лора Шумкова, Васил Видински, Дарин Тенев, Никола Бошнаков, Виолина Василева-Александрова, Екатерина Стоянова, Ани Бурова, Надежда Радулова, Бил Хърбърт, Марк Робинсън, Фадия Факир, ВБВ, Георги Господинов, Момчил Николов, Пламен Дойнов, Тома Марков, Милчо Левиев, Емил Димитров, проф. Иван Саръилиев, Дияна Димитрова-Рашева, Драгомир Радков, Александра Германова, Анжела Маринова, Любов Качаманова. В броя са представени хуманитарния семинар "Ъгъл", пърформанса "Литература в действие" и др.

 

Бойко Пенчев ``Българският модернизъм: Моделирането на Аза``

 

"Българският модернизъм: Моделирането на Аза", Бойко Пенчев, Университетско издателство "Св. Климент Охридски", редактор: д-р Илиана Монова, София, 2003, 258 с.

 

    Най-после излезе книгата, която започна от едноименния свободноизбираем курс в СУ "Св. Климент Охридси" в края на 90-те години. Имената на четирите основни части дават ясна представа за какво става дума: "Модернизъм, модерност и моделиране на Аза", "Моделирането на Аза при кръга "Мисъл", "Моделирането на Аза в сецесионно-символистичната литература", "Азът на модернизма". В предговора авторът разяснява и "моделирането на Аза" - "Става дума за един констурктивистки подход, който отказва да види човека като предварително зададена същност, пред която стои задачата да изрази себе си в полето на литературата...".

 

Пламен Дойнов ``Кафепоеми``

 

"Кафепоеми", Пламен Дойнов, ИК "Пан", С., 2003, 92 с.

 

    Средна Европа. Будапеща. Началото на XXI век. Кафенетата "Жербо", "Централ", "Морик", "Моцарт"... Кафето и коктейлите от кафе, които предлагат там, крият някакъв друг поглед, през който светът изглежда аристократично лек и възвишено вкусен. Изискан, но и достъпен. Това предлагат големите черни очи на порцелановите чаши, в които свети неочакваната поетика на кафето. Оттам, от кафето се разклоняват пътищата към Виена, Париж, Венеция, Африка, Латинска Америка и нататък... Всяка от кафепоемите се създава във време, достътачно за изпиването на едно кафе, като буквално бъдат следвани богатите менюта на четирите будапещенски кафенета "Централ", "Морик", "Жербо", "Моцарт". Така възникват текстовете - колкото стихотворения, толкова и рецепти. Отпивате от стиховете и рецитирате рецептите - може би е точно такава кафепоетиката на едно изящно всекидневие. (из анотацията на корицата)

 

 

Списание ``Факел``

 

Списание "Факел", гл. редактор: Георги Борисов, Издателство "Факел Експрес", Кн. 4, 2003, 240 с.

 

    Това списание не се нуждае от реклама! Нито поредния силен брой с текстове на Сергей Довлатов, Йосиф Бродски, Едуард Лимонов, Вячеслав Сисоев, Варлам Шаламов и др. Тръпнем в очакване на следващата книжка...

 

 

Соня Николова ``История на килима``

 

"История на килима", Соня Николова, ИК "Жанет-45", Поредица "Поетики", Пл., 2003, 52 с.

 

    Втората стихосбирка на Соня Николова "Истории на килима" е от втората вълна поетични книги на млади автори, които издава "Жанет-45". Първоначални варианти на някои от включените в книжката стихотворения читателите на "Литературен клуб" познават още от 2001 г., но тук има и много нови стихове, като например:

 

Сефирот

 

нефритени пчели
по клоните
дългото руно потъва
в мъглата
сенките на предците
спускат мантото
на господаря черното
в неговата блестящност

 

 

 

Майкъл Кънингам ``Часовете``

 

"Часовете", Майкъл Кънингам, пр. Иглика Василева, ИК "Intense", С., 2003, 206 с.

 

    Книгата е вдъхновена от живота и творчеството на най-голямата английска писателка на двайсети век Вирджиния Улф и започва с нейното самоубийство през 1941 година. Но книгата съвсем не е биография, още по-малко романизирана. Тя проследява паралелно живота на три жени. Другите две са съвременни американки, които се опитват независимо от обстоятелствата да превъзмогнат задушната атмосфера на битието си и да открият дълбокият смисъл на своето съществуване. Едната живее в модния нюйоркски квартал Гринидж вилидж, другата - в Калифорния. Едната е редектор, другата - домакиня. По един съвършено неочакван начин животът и на двете се променя под влиянието на писателката Вирджиния Улф. В обсега на автора е както началото, така и края на нашия век, но това, което го прави толкова четивен е нежният му лиричен и страстен стил. Езикът е ясен, достъпен и майсторски овладян, ала подтекстът на разакза е дълбок и по-трудно доловим. Ако въобще е възможно романът на Майкъл Кънингам да бъде определен с една единствена дума, тя е затрогващ. "Часовете" са четиво от висока класа, четиво за ценители и познавачи на добрата литература. (Иглика Василева)

 

 

Роман Ингарден ``Човекът``

 

"Човекът", Роман Ингарден, пр. Правда Спасова, Владимир Теохаров, ИК "Критика и Хуманизъм", С., 2003, 168 с.

 

    С тази книга издателите от "Критика и Хуманизъм" искат не просто да отбележат 110 годишнината от рождението на автора, но преди всичко да поставят началото на представянето на български език на един от най-признатите полски философи и естети, феноменолога, учиник (и критик) на Хусерл - Роман Ингарден (февруари 1893 - юни 1970).

 

    Сборникът включва: текстовете от "Книжка за човека", замислена от автора около година преди смъртта му, но така и останала неиздадена приживе, които тематично са свързани с идеята за "същността на човека" и могат да въведат дори неизкушения читател в най-сериозните философски въпроси; голямата студия "За отговорността. Нейните онтични основания.", която - според самия Ингарден - тематично е сродна с неговите кратки статии за човека; както и от емблематичните му размисли относно ценностите.

 

 

Георги Господинов ``Писма до ГАУСТИН``

 

"Писма до Гаустин", Георги Господинов, ИК "Жанет-45", Пл., 2003, 96 с.

 

    "Сигурно е много добър читател този Гаустин, защото иначе Господинов би писал до някой друг, а не до него. Може би Гаустин, този странник във времето, е най-добрият адресат за онова пространствено-географско, геополитическо, "геофотографско" - привеждане в движение, което "Писма до Гаустин" осъществява. Наред с другите неща, които се случват в тях, "Писма до Гаустин" ни отвеждат до разни места - от Португалия до къде ли не из Балканите. За пореден път Господинов дава своя своеобразен поглед към някакъв съществен колективен опит, в случая - към натрупания вече у нас опит от местенето насам-натам."

 

    произволен откъс от речта на Миглена Николчина на премиерата на стихосбирката "Писма до Гаустин" на 22 май 2003 г. в НДК

 

 

Емил Кацаров ``Сага за езерната градина. Lapis Animatus``

 

"Сага за езерната градина. Lapis Animatus", Емил Кацаров, ИК "Карина М", С., 2003

 

    Една книга-градина, подредена от стихове, проза и снимки (на градина); книга, в която източната философия деликатно е обгърнала своето, близкото, интимното.

 

    Бойко Пенчев, "Литературен вестник", бр. 6, 2003 г.

 

 

Димитър Камбуров ``Явори и клони`` - литературна критика

 

"Явори и клони", Димитър Костадинов Камбуров, ИК "Фигура", Поредица "Опити", С., 2003, 442 с.

 

    Явори и клони е посветена на лириката като литературен жанр и на поезията на Яворов. Изследването хвърля нова светлина върху пределната за българския мащаб реализация на лирическия жанр и чете Яворовия лирически корпус чрез неприлагани в българската критика интерпретативни стратегии. Аналитичният опит е фокусиран върху отношенията между фигуративност и наративност като автономни смислови инстанции в системата на жанра. Явори и клони би могла да се определи като психо-социана, пол-родова и реторико-критическа даконструкция на Канона Яворов. Четейки Яворовата поезия, книгата проследява и разгръща самия процес на четене на лирика.

 

    ДИМИТЪР КАМБУРОВ и доктор по филология. Преподава литературна теория, класическа лирика и съвременен роман в Софийския университет "Св. Климент Охридски", както и литература, култура и медии в Нов български университет. Публикувал е в специализирани издания и в печата множество статии и студии в областта на литературната теория, изкуствознанието, медиите, политиките на прехода и др.

 

 

Сборник ``Езикът и литературата в епохата на глобализацията``

 

"Езикът и литературата в епохата на глобализацията", Сборник, Университетско издателство "Св. Климент Охридски", С., 2003, 154 с.

 

    Сборник с част от текстовете от миналогодишната конференция на Факултета по славянски филологии на СУ "Св. Климент Охридски". Сред авторите личат имената на Огнян Ковачев, Валери Стефанов, Амелия Личева, Емилиян Николов, Цвета Хубенова, Златка Паскалева, Надежда Александрова, Калин Михайлов, Росица Димчева, Илиянка Дамянова, Тодор Георгиев, Ирен Александрова, Андреана Ефтимова, Татяна Ангелова и др. Отлична редакторска работа на Анжелина Пенчева.

 

 

Жан-Люк Нанси ``Corpus``

 

"Corpus", Жан-Люк Нанси, ИК "Лик", С., 2003, пр. Боян Манчев, 128 с.

 

    "Corpus" на Жан-Люк Нанси е повратна книга за съвременната философия. Написана на един дъх и на език с неповторим ритъм, тя представлява главоломно втурване в може би най-рискованата философска авантюра: в опита за мислене на тялото. Възможно ли е да се мисли тялото отвъд вековното му философско, теологическо и политическо подчиняване на безплътния дух, на нематериалния смисъл? Това е въпросът, който поставя "Corpus" и от него произтича радикалния опит на Жан-Люк Нанси. Довежзането на този опит до край означава достигане до нов философски изказ, до особен - телесен - интезитет на мисълта.
    Жак Дерида, който е измежду първите, прозрели залога на философския жест на Жан-Люк Нанси, определя "Corpus" като "За душата" на нашето време", а неговият автор като "най-големия философ на докосването на всички времена".
    Преводачът Боян Манчев определя в предговора "Corpus" като "почти невъзможна книга, защото тя си поставя една непосилна задача: да мисли немислимото", защото "да мисли тялото означава да мисли немислимото".

 

 

Теодор Адорно ``Естетическа теория``

 

"Естетическа теория", Теодор Адорно, ИК "Агата-А", С., 2002, пр. Силвия Вълкова, Стилиян Йотов, 528 с.

 

    "Има зрънце истина във вярата, че неизменно всичко е все още тук. В клавиатурата на всяко едно пиано е скрита една цяла Апасионата, композиторът просто трябва да я извлече, но за това очевидно е необходимо пианото да е на Бетовен."

 

Теодор Адорно

 

 

 

Джон Ъпдайк ``Гертруда и Клавдий``

 

"Гертруда и Клавдий", Джон Ъпдайк, ИК "Прозорец", С., 2003, пр. Александър Шурбанов, 224 с., цена: 7.90 лв. Купи on-line!

 

    Младо момиче, изпълнено с неясни копнежи, е дадено за съпруга на войнствен меланхолик, владетел. Тя се научава да обича съпруга си, още повече сина им, отвратително копеленце, но от разцъфтяването на зрялата й хубост се възползва хитрият брат на съпруга. Разкош в детайлите, особено опиянение от дантелите и кралското бельо. Разбира се, става дума за майката и бащата на Хамлет, а романът на Ъпдайк завършва там, където пиесата на Шекспир започва.

 

Иля Гилилов ``Играта Уилям Шекспир или Тайната на Великий Феникс``

 

"Играта Уилям Шекспир или Тайната на Великия Феникс", Иля Гилилов, Фондация "Пространство Култура", С., 2002, пр. Д-р Людмил Димитров, 448 с.

 

    Тази книга е резултат от новаторските изследвания на литературните и исторически факти, свързани с феномена Шекспир. Читателят разбира за историята на знаменития Шекспиров въпрос, за откритията на автора, започващи с най-загадъчното произведение - поемата Фениксът и Гълъбът. Тези открития дават ключ към разкриването на една разтърсваща и прекрасна тайна в историята на човешката кулутра - тайната на Великото име - Shakespeare. Книгата на И.М.Гилилов няма аналози в Русия, редица установени от него факти западните учени също научават за първи път. Строгата научност и наситеност на информацията се съчетават с увлекателния стил на изложението. В Русия книгата предизвика широка и оживена дискусия. В българското издание са добавени много нови и интересни факти.

 

Кликни тук за увеличена снимка

 

"Литературен вестник", бр. 5, 5-11.02.2003, 16 с.

 

    Броят, в който "Литературен клуб" гостува на "Литературен вестник". Публикувани са наградените хайку от конкруса, също Петър Чухов, Елена Колева, Галина Георгиева, Емилиян Николов, статията за Джек Керуак, интервюто с Цветан Тодоров и др. Брой 55 на "Литературен клуб" е представен чрез част от текстовете си в рубриката "Периодическо издание". Тъй като половината от тиража на този брой на "Литературен вестник" е в редакцията на "Литературен клуб", всеки който иска да се сдобие с него, трябва да се запознае с главния редактор на сайта Емилиян Николов и да си го поиска.

 

Албена Стамболова ``Това е както става``

 

"Това е както става", Албена Стамболова, ИК "Стигмати", С., 2002, 174 с., редактор: Малина Томова

 

    Истински четивният разказ на Албена Стамболова парадоксално се грижи за собствения си смущаващ лаконизъм. За него повествователното събитие се равнява на изграждането на нова връзка на персонажите със света... Основният за мен проблем на романа е как да опосредим отношенията си с непроницаемото, с предначертаната смъртност.

 

Марин Бодаков

 

    Албена Стамболова е написала роман за любовта. Любовта отвъд границите на баналното, любовта като житейско-философски ключ - за да видим живота си поновому; да видим новия си, същинския си живот.

 

Ани Илков

 

Ангел Игов ``Срещи на пътя``

 

"Срещи на пътя", Ангел Игов, ИК "Лодос", С., 2002, редактор: Д. Воденичарова, предговор: Георги Господинов, 100 с.

 

    Историите в тази книга са едновременно за това, което занимава младите в края на 90-те, тук, но в същото време и за това, как поколението на техните родители се справя с "възвишеното си мижитуркане" отпреди и сега. Някак между другото, пътьом, by the way, през отбивките на иронията се говори за сериозни неща забавно и увлекателно. И в това е силата на този дебют. добра среща!

 

Георги Господинов, "Литературен вестник", бр. 29, 2002 г.

 

    "Срещи на пътя" на Ангел Игов е сложна и усукана книга. По подобие на "усукания свят" в Южния парк, където "пространствено-времевите зависимости не са точно такива, каквито би трябвало да бъдат". Всъщност през Южния парк преминават голяма част от историите. Тук можеш да срещнеш Вълшебника от Еловия лес, който се оказва подобие на милиционер, един говорещ котарак се превръща в куче, писателят Бакъшев среща героите, които току-що е съчинил, и други странности. Южният парк в тези разкази е важно, мистериално място, нещо като Булгаковите Патриарши езера, само че в София.

 

Георги Господинов, из предговора

 

 

Архив на рубриката "Книги" - корици и анотации на книги от периода 2000-2002 г.

 

 

Ако искате и ваша книга да бъде включена тук, трябва да се свържете с нас чрез e-mail books@litclub.com. Включването е безплатно.

 

 

г1998-2005 г. Литературен клуб. Всички права запазени!

 

Литературен клуб [e-zine и виртуална библиотека]